نحوه تغییر رمز عبور ریشه در دبیان 9

نحوه تغییر رمز عبور ریشه در دبیان 9

تغییر رمز عبور ریشه در دبیان یکی از عملیاتی است که معمولا کاربران به آن نیاز دارند. در این مقاله نحوه پیکربندی sudo، انتخاب رمز عبور ریشه، غیرفعال کردن لاگین root و بازنشانی رمز عبور root را به شما آموزش می دهیم. حتی اگر sudo را فعال نکنید و رمز عبور را به خاطر نداشته باشید، می توانید از طریق این عملیات رمز عبور جدیدی برای خود تعیین کنید.

نصب و پیکربندی sudo در لینوکس دبیان

اگر در حین نصب Debian 9 Stretch روی دستگاه خود رمز عبور root تنظیم کنید، sudo ممکن است از ابتدا پیکربندی نشود. همچنین، اگر به عنوان یک کاربر معمولی وارد شده باشید، نمی توانید هیچ دستوری را به عنوان روت اجرا کنید. در ادامه نحوه نصب و پیکربندی sudo را به طور کامل توضیح خواهیم داد تا بتوانید پس از نصب دستورات را به صورت روت یا بدون ورود به سیستم روت اجرا کنید.

ابتدا با دستور زیر به عنوان root وارد شوید:

$ su -

سپس رمز عبور root خود را وارد کرده و فشار دهید . اکنون باید به عنوان کاربر اصلی وارد شوید. سپس کش مخزن بسته apt را با دستور زیر به روز کنید:

# apt-get update

اکنون sudo را با دستور زیر نصب کنید:

# apt-get install sudo

پس از نصب موفقیت آمیز sudo، دستور زیر را برای اضافه کردن یک کاربر معمولی به نام shovon اجرا کنید:

# usermod -aG sudo shovon

سپس با دستور زیر به صورت root از سیستم خارج شوید:

# exit

حالا یک کاربر معمولی shoon می تواند هر دستوری را به صورت روت با استفاده از sudo به صورت زیر اجرا کند:

$ sudo ls /var/log

پسورد کاربر shovon را وارد کرده و فشار دهید . دستور باید به صورت root اجرا شود.

چگونه رمز عبور روت را در دبیان تغییر دهیم؟

انتخاب رمز عبور ریشه برای دبیان

اگر در حین نصب Debian 9 Stretch رمز عبور root تنظیم نکرده اید، رمز عبور root به طور پیش فرض انتخاب نمی شود. زیرا sudo باید برای کاربر معمولی شما پیکربندی شود. برای تنظیم رمز عبور root، دستور زیر را اجرا کنید:

$ sudo passwd

سپس رمز عبور خود را وارد کرده و فشار دهید . سپس رمز عبور root مورد نظر را وارد کرده و فشار دهید . اکنون دوباره رمز عبور خود را وارد کرده و فشار دهید . در این مرحله باید رمز عبور جدید روت را تنظیم کنید. اکنون می توانید با رمز عبور جدید خود به عنوان root وارد شوید.

رمز عبور root را تغییر دهید

اگر می خواهید رمز عبور ریشه خود را تغییر دهید، کافی است دستور زیر را دوباره اجرا کنید:

$ sudo passwd

حالا همان کارهایی را که در قسمت قبل انجام دادید انجام دهید، یعنی رمز عبور را انتخاب کنید.

دسترسی روت را غیرفعال کنید

اگر نمی‌خواهید اجازه دسترسی روت را بدهید، می‌توانید اکانت root را با دستور زیر قفل کنید:

$ sudo passwd -l root

برای فعال کردن مجدد روت، کافی است با توجه به مراحل انتخاب رمز عبور root، یک رمز عبور جدید روت انتخاب کنید.

بازیابی رمز عبور فراموش شده روت در دبیان

اگر رمز عبور ریشه خود را فراموش کرده اید و sudo را پیکربندی نکرده اید، هرگز به نصب مجدد سیستم عامل فکر نکنید. زیرا هنوز راهی برای بازیابی رمز عبور ریشه وجود دارد. ابتدا کامپیوتر خود را ریستارت کنید. همانطور که در تصویر زیر نشان داده شده است، هنگام بوت شدن کامپیوتر شما باید منوی GRUB را ببینید. سپس Debian GNU/Linux را انتخاب کرده و e را فشار دهید.

e را در منوی GRUB وارد کنید

پس از انتخاب، باید پنجره زیر را مشاهده کنید. حالا مانند تصویر زیر به انتهای ردیف بروید:

برای تغییر رمز عبور ریشه در دبیان به انتهای خط بروید

قسمت بی صدا ro را از انتهای خط بردارید و init=/bin/bash را مانند شکل زیر به انتهای خط اضافه کنید. وقتی کارتان تمام شد، F10 را فشار دهید. سپس باید متنی شبیه به زیر مشاهده کنید:

linux          /boot/vmlinuz-4-19.0-8-amd64 root=UUID=c0e7e71a-f8a6-4005-9925-1ca5f3455d1 ro  quiet init=/bin/bash

init=/bin/bash را به انتهای خط اضافه کنید

لازم به ذکر است اگر از نسخه 11 دبیان استفاده می کنید باید rw init=/bin/bash را بدون تغییر به انتهای خط اضافه کنید. سپس باید پنجره زیر را مشاهده کنید:

نحوه اعمال تغییرات بازنشانی رمز عبور ریشه دبیان را ببینید

اکنون دستور زیر را اجرا کنید تا پارتیشن ریشه (/) را به صورت خواندنی و قابل نوشتن دوباره نصب کنید:

$ mount -o remount,rw /

سپس دستور زیر را اجرا کنید تا فایل سیستم /proc را دوباره نصب کنید:

$ mount -o remount,rw /proc

اکنون دستور زیر را برای بازنشانی رمز عبور root اجرا کنید:

$ passwd

اکنون رمز عبور جدید خود را وارد کرده و فشار دهید ، ادامه. سپس رمز جدید خود را دوباره وارد کرده و فشار دهید ، برای تغییر رمز عبور ریشه خود. حالا فشار دهید + + ، برای راه اندازی مجدد دستگاه Debian 9 Stretch خود. پس از راه اندازی مجدد خواهید دید که می توانید با رمز عبور جدید وارد شوید. پس رمز اصلی خود را بازنشانی کرده و رمز جدید را جایگزین کرده اید.

نتیجه

از جمله کارهایی که هر روز در مدیریت سیستم عامل لینوکس باید انجام دهیم، تغییر پسورد روت دبیان، بازیابی، انتخاب پسورد و … است. دسترسی به سیستم اولین قدم در استفاده از هر سیستمی است. زیرا در غیر این صورت سیستم عامل عملا بی فایده است. اغلب فراموشی رمزهای عبور در دبیان به دلیل استفاده کاربران از رمزهای عبور متفاوت در پلتفرم های مختلف است. در این مقاله آموزشی لینوکس، تمامی عملیات بازیابی رمز عبور روت و غیر روت را که ممکن است در هر مرحله از سیستم به آن نیاز داشته باشید، یاد گرفته ایم.

سوالات متداول

1. چگونه رمز عبور دبیان خود را بازنشانی کنیم؟

اگر رمز عبور دبیان خود را فراموش کرده اید، باید با استفاده از دستور passwd آن را بازنشانی کنید. اگر شما مدیر سیستم نیستید، باید از مدیر بخواهید که دستور passwd را اجرا کند تا رمز شما بازنشانی شود و بلافاصله منقضی شود.

2. چگونه رمز عبور روت را در دبیان تغییر دهیم؟

ساده ترین راه برای تغییر رمز عبور ریشه در دبیان 10 اجرای دستور passwd بدون آرگومان است. $ sudo passwd تغییر رمز عبور برای کاربر root. رمز عبور جدید: رمز عبور جدید را دوباره وارد کنید: passwd: همه نشانه های احراز هویت با موفقیت به روز شده اند. همچنین می توانید حساب کاربری root را با دستور passwd مشخص کنید.

3. چگونه رمز عبور ریشه را در دبیان 11 تغییر دهیم؟

ابتدا با استفاده از ssh یا کنسول به سرور لینوکس دبیان وارد شوید. سپس یک پنجره فرمان باز کنید و دستور passwd را وارد کنید تا رمز عبور ریشه در لینوکس دبیان تغییر کند. دستور واقعی برای تغییر رمز عبور ریشه در دبیان لینوکس sudo passwd root است.

4. نام کاربری و رمز عبور دبیان چیست؟

هیچ نام کاربری و رمز عبور پیش فرضی در دبیان وجود ندارد. اگر رمز عبور ثبت شده باشد، هیچ حساب کاربری root فعال نخواهد شد و رمز عبور اولین کاربر ایجاد شده برای کارهای مدیریتی استفاده خواهد شد. بنابراین باید با نام کاربری که در حین نصب ایجاد کرده اید وارد شوید.

5. چگونه رمز عبور sudo خود را پیدا کنیم؟

هیچ رمز عبور پیش فرضی برای sudo وجود ندارد. رمز عبور درخواستی همان رمز عبوری است که هنگام نصب اوبونتو تعیین کرده اید و از آن برای ورود به سیستم استفاده می کنید.