
وقتی صحبت از کار با سیستم عامل لینوکس می شود، یکی از اساسی ترین و اساسی ترین کارها، پیمایش و مدیریت فایل ها و دایرکتوری ها است. به همین دلیل، مهم است که با چند دستور کلیدی ls که برای فهرست کردن محتویات یک دایرکتوری استفاده می شود، آشنا باشید. در این مقاله به برخی از مهم ترین دستورات ls می پردازیم. ما همچنین سعی می کنیم به شما بگوییم که چگونه می توانید از آنها برای کارآمدتر و موثرتر کردن لینوکس خود استفاده کنید. پس در این مقاله آموزشی با وبلاگ تهران سرور همراه باشید.
ls
دستور ls یکی از اساسی ترین و رایج ترین دستورات در سیستم عامل لینوکس است. هنگامی که بدون گزینه اجرا می شود، به سادگی محتویات دایرکتوری فعلی (cwd) را فهرست می کند.
$ ls file1 file2 file3 directory1 directory2
ls-l
گزینه ls -l نمای دقیقی از محتویات یک دایرکتوری مشخص را ارائه می دهد. اطلاعاتی مانند مجوزهای فایل، مالکیت، مهر زمانی و تعداد پیوندهای یک فایل را نشان می دهد.
$ ls -l total 8 -rw-rw-r-- 1 user1 user1 18 Feb 7 23:03 file1 -rw-rw-r-- 1 user1 user1 26 Feb 7 23:03 file2 -rw-rw-r-- 1 user1 user1 23 Feb 7 23:03 file3 drwxrwxr-x 2 user1 user1 4096 Feb 7 23:04 directory1 drwxrwxr-x 2 user1 user1 4096 Feb 7 23:04 directory2
ls -a
گزینه ls -a (یا ls –all) کل محتویات یک دایرکتوری را فهرست می کند. از جمله فایل ها و دایرکتوری های مخفی که به طور معمول نمایش داده نمی شوند. این برای یافتن و مدیریت فایل ها و دایرکتوری های مخفی مفید است.
$ ls -a . .. .hidden_file file1 file2 file3 directory1 directory2
ls -t
گزینه ls -t (یا ls –time) محتویات یک دایرکتوری را بر اساس زمان اصلاح مرتب می کند و ابتدا فایل ها و دایرکتوری های اخیراً اصلاح شده را نشان می دهد. این برای یافتن سریع و کار با فایل های اخیراً به روز شده مفید است.
$ ls -t file2 file3 file1 directory2 directory
ls-r
گزینه ls -r (یا ls –reverse) محتویات یک دایرکتوری را معکوس میکند و فایلها و دایرکتوریها را به ترتیب معکوس چیزی که معمولاً با دستور ls مشاهده میشود نمایش میدهد. این برای معکوس کردن ترتیب نمایش برای یافتن فایلها و دایرکتوریهای خاص مفید است.
$ ls -r directory1 directory2 file1 file3 file2
ls-h
گزینه ls -h (یا ls –human-readable) اندازه فایل ها را در قالب قابل خواندن توسط انسان، با استفاده از واحدهایی مانند KB، MB و GB به جای اعداد خام نمایش می دهد. این باعث می شود که اندازه فایل ها و دایرکتوری ها در یک نگاه آسان شود.
$ ls -h file1 (18B) file2 (26B) file3 (23B) directory1 (4.0K) directory2 (4.0K)
ls-R
گزینه ls -R (یا ls –recursive) برای نمایش محتویات یک دایرکتوری، شامل همه زیرشاخه های آن و محتویات آن استفاده می شود. این برای یافتن و مدیریت سریع فایل ها و دایرکتوری ها در ساختارهای دایرکتوری پیچیده مفید است.
$ ls -R .: file1 file2 file3 directory1 directory2 ./directory1: file4 file5 file6 ./directory2: file7 file8 file9
ls-color
دستور ls را می توان برای نمایش خروجی های رنگی گسترش داد و شناسایی انواع مختلف فایل ها و دایرکتوری ها را آسان تر می کند. این را می توان با استفاده از گزینه ls –color یا با افزودن خط زیر به فایل ‘.bashrc’ خود به دست آورد.
$ alias ls="ls --color=auto"
با مرتب سازی سفارشی
دستور ls را می توان در ترکیب با دستورات و ابزارهای دیگر برای مرتب کردن فایل ها و دایرکتوری ها به روش های سفارشی استفاده کرد. به عنوان مثال، اسکریپت bash زیر محتویات یک فهرست را بر اساس اندازه فایل مرتب میکند و در ابتدا بزرگترین فایلها نمایش داده میشوند.
$ ls -lSr | awk '{print $5, $9}'
ls با گروه بندی نوع فایل
اسکریپت bash زیر محتویات دایرکتوری را بر اساس نوع فایل گروه بندی می کند، دایرکتوری ها، پیوندهای نمادین و فایل های معمولی را جداگانه نمایش می دهد (awk یک زبان برنامه نویسی محبوب برای سفارشی کردن ورودی متن است.)
$ ls -l | awk '{ if ($9 ~ /^.*->.*$/) print "LINK: ", $9; else if ($1 ~ /^d.*/) print "DIR: ", $9; else print "FILE: ", $9 }
ls با فیلتر کردن نوع فایل
اسکریپت bash زیر فقط فایلهایی از نوع خاصی را نمایش میدهد، برای مثال فقط فایلهای “.txt”. در اینجا از دستور grep برای نمایش خطوط حاوی “.txt” استفاده می شود.
$ ls | grep ".txt$"
نتیجه
با تسلط بر این دستورات حیاتی ls، به خوبی در راه تبدیل شدن به یک کاربر قدرتمند لینوکس خواهید بود. چه یک حرفه ای باتجربه باشید و چه تازه شروع به کار کرده اید، درک نحوه پیمایش و مدیریت موثر فایل ها و دایرکتوری ها یک مهارت حیاتی است. با این دستورات که در اختیار دارید، می توانید کارآمدتر و قابل اعتمادتر با لینوکس کار کنید.